söndag 4 september 2016

AfroAmerikansk musik - från slaveri till frihet (Del 4)

Negro Spirituals och Gospelmusik
En hel del svarta slavar kom i sitt nya land i kontakt med kyrkan och de vitas psalmer och hymner. Men när de sjöng lät det och "svängde" på ett annorlunda sätt. Många svarta kunde relativt lätt ta till sig Bibelns budskap om "frihet från fångenskap" (t.ex. Israels folk som var slavar i Egypten) och tro, hopp och kärlek. Därför lämnade de flesta sina naturreligioner och blev kristna. Till en början hölls hemliga gudstjänster ledda av kringresande omvända svarta pastorer. Men slutligen bildades och byggdes "svarta" kyrkor. I dessa kyrkor utvecklades Negro Spirituals, som enkelt uttryckt var blues med religiösa texter, oftast från Gamla Testamentet.  
Lyssna på en gammal NegroSpiritual "Go down, Moses". Sångtexten är hämtad från gamla testamentet och berättar om Moses som skulle rädda Israels folk från slaveriet i Egypten.
En annan känd negrospiritual framförs här av Yolanda Rhodes . Lyssna på hennes starka berättelse i introt? Wade in the water

Gospelkör med solist

 Detta utvecklades senare till Gospelmusik, glädjesprudlande musik vars texter har mer fokus på Jesus och Nya Testamentet. Lyssna på en typisk gospel: I’m packing up. Typiska instrument är förutom 3- eller 4-stämmig körsång: Hammondorgel, piano, trummor och elbas samt ibland tamburin. Här är ett lite modernare exempel på gospelmusik "New born soul"
Jazzmusik
I staden New Orleans fanns världens största "bomullshamn". Det var en jättelik hamn där den viktiga exporten till Europa skedde i form av fartyg fyllda med bomull och tobak. I New Orleans rörde sig folk från många olika ställen och kulturer. Här fick de svarta i speciella kvarter fritt sjunga och spela sin "egen" musik. I dessa kvarter var det ett väldigt festande på nätterna och det följde stora problem med alkoholmissbruk och prostitution. Det var i denna miljö som Jazzmusik utvecklades. Typiska instrument var i början: Kornett (en slags trumpet), klarinett, trombon, piano, banjo, bastuba eller kontrabas samt trumset. Jazzmusiken var oftast glad och svängig.

Så här lät jazzmusiken i början: KingOlivers Jazzband

King Olivers Jazzband

Blandgryta
Två helt olika kulturer fick alltså mötas och blandas på detta sätt och Amerika (senare USA) blev en musikalisk blandgryta som skulle förändra och påverka hela västvärldens musik. Denna blandning brukar man kalla Afro-amerikansk musik och de nya musikstilarna som föddes fram genom detta blev byggstenar som lade en grund för det vi idag kallar pop och rockmusik.Inga kommentarer: